Muistoissamme rautias suomenhevosori Helmen Karma (VH13-018-0646), 160cm, 12.05.2013-27.04.2017
Karma lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
KTK-II, SLA-II, KRJ-I, YLA1, ERJ-II

Kantakirjattu II-palkinnolla (70p.) 10.01.2015
Palkittu SLA-II (82p.) 20.11.2016
Palkittu KRJ-I (104,75p.) 15.01.2017
Palkittu YLA1 (96p.) 30.01.2017
Palkittu ERJ-II (94,5p.) 28.02.2017


Karma: Luonteeltaan tämä ori on kuuma ja karjas, ei todellakaan se helpoin tapaus käsitellä. Karmalla on tapana huudella jokaiselle vastaantulevalle hevoselle enemmän tai vähemmän, ja mitä enemmän sen antaa huutaa sen enemmän ori on sitä mieltä, että hän on se pomo täällä. Karman kanssa pärjää kyllä loppujen lopuksi melko helposti, kunhan muistaa olla jämäkkä, johdonmukainen ja tarkkana. Ihmeitä ei tämä hevonen vaadi, mutta leväperäisyys kostautuu saman tien, jos sellaiseen sortuu. Loppujen lopuksi Karma on mukava kilpahevonen, mutta kaukana haliponista.

Hoidossa: Ori kannattaa sitoa kaltereihin kiinni, kun sitä hoitaa, jotta tilanne pysyisi mahdollisimman rauhallisena. Karma ei ole lainkaan ilkeä, se ei koeta purra eikä potkia, mutta käytävällä kulkevat hevoset saavat orin pyörimään ympyrää ja kalisuttelemaan kaltereita. Tähän mennessä ei ole keksitty, millä kurin Karma lopettaisi hampaiden kaltereihin työntämisen, siihen ei ole auttanut sen paremmin komentaminen kuin lopettamisesta palkitseminenkaan. Naru kuitenkin estää tehokkaasti pyörimisen, eikä ori kiinni ollessaan moista edes yritä. Muuten se on simppeli hoitaa, Karma ei pure, vaikka saattaa potkaista jos jalkoja nostaessa on epävarma. Napakka ote kintusta tarkoittaa orille kuitenkin automaattisesti hoitajan osaavan hommansa, eikä se edes yritä potkimista tässä tapauksessa.

Ratsuna: Karma kuumuu satulan alla helposti, mutta on muutoin mahtava ratsuhevonen. Se on herkkä ja kuuliainenkin, kunhan selässä istuva ihminen ei hermostuta sitä epäselvillä tai epävarmoilla avuilla. Pelkistä pienistä pyynnöistä ei ori jaksa vaivautua, vaan lähinnä esittää omia kuvioitaan kentän keskellä, mutta kun sille napakasti sanoo, että nyt tehdään näin tekee Karma kaiken pyydetyn. Sen tapana ei ole vängätä vastaan, jos ihminen selkeästi tekee tiettäväksi olevansa asiasta ehdottoman varma. Ori hermostuu myös päälle jäävistä avuista, joten sitä ei sovi puristaa jatkuvasti eikä ohjista sovi kiskoa, vaan apua on seurattava hellitys. Etenkin laukkatehtävistä Karma kuumuu, eikä oikein malttaisi sen jälkeen kuunnella, mutta rauhallisilla pidätteillä ja ympyröillä orin saa kyllä takaisin avuille. Myös esteillä kerää Karma kierroksia ja imu esteelle on voimakasta, ratsastaja joutuu yleensä tekemään paljon töitä hevosta hillitäkseen. Hyppytyyli on kuitenkin hyvä ja kunhan orin saa pysymään sopivassa temmossa, tulee sen kanssa helposti esteiltä nappisuoritus.

Kilpailuissa: Traileriin Karma on talutettava asenteella ”nyt mennään eikä meinata”, jotta se kävelee koppiin eikä juurru rampille. Matkustajana se on kuitenkin rauhallinen ja stressitön, huutelu ja meuhkaaminen alkavat vasta kilpailupaikalla. Ori on hyvä pitää kaukana muista hevosista, jotta se keskittyisi ihmiseen eikä huutamiseen. Verryttelyt ovat hieman vaikea paikka Karman kanssa, se helposti keskittyy kaikkeen muuhun kuin ratsastajaansa. Vaan kun orin saa edes hetkeksi kuuntelemaan itseään on suoritukseen helppo lähteä, siellä muut hevoset eivät häiritse Karman keskittymiskykyä vaan se on vapaa suorittamaan. Aina ei orin kanssa nappisuoritusta tule, etenkin jos itse on hukassa, mutta esiintyjänä hevonen on vallan mainio ja saa yleisön kyllä puolelleen, jos ei ruusuketta nappaakaan.

© narri

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Fiktion Kiro
sh, prt, 153cm
ii. Moon Ärräpää VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2, SV-II
sh, prt, 155cm
iii. Samoilija VIR MVA Ch, KTK-III, YLA1, SLA-I*, KRJ-II
sh, prt, 149cm
iie. Neiti Kesäheinätär Ch, KTK-III, YLA2, SLA-I, KRJ-II
sh, rt, 162cm
ie. Lakean Lumimarja YLA2, KRJ-II
sh, vkk, 150cm
iei. Turon Tykki SV-II
sph, tprt, 147cm
iee. Kanervan Riimittelijä YLA2, KRJ-II
sh, vkk, 159cm
e. Eerikan Marinka SLA-II, YLA2
sh, vprt, 157cm
ei. Arjen Frederik Ch, KTK-III, SLA-II
sh, rt, 154cm
eii. Finlandees VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2
sh, vkk, 154cm
eie. Saili VIR MVA Ch, KTK-II, YLA3
sh, rt, 154cm
ee. Lakean Eerika SLA-I, YLA3, ERL-III
sh, vrt, 160cm
eei. Lakean Roope Aadolf VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-I
sh, vprt, 153cm
eee. Lakean Nelli-Noora VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, SLA-I
sh, m, 154cm

sukuselvitys

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
01.02.14 - o. Cresendon Latte - Malkamäen Aamukahvi - Ponipallero
22.12.14 - t. Lamourin Taikayö - Lamourin Julietta - Hapero
28.11.15 - o. Ihmemaan Kakkukahvi - Viehättävän Hehku - Ihmemaa
12.12.15 - o. Lamourin Justus - Lamourin Julietta - Jenny
03.01.16 - t. Lamourin Julia - Lamourin Julietta - Jannica
10.04.16 - o. Moon Kirous - Moon Varjokukka - Ravenwood Ranch
27.05.16 - t. Sadan Aamunkoi - Kuuralehdon Astrella - Tuuliajo

Valmennukset/päiväkirja

27.08.2015 kouluvalmennus, valmentajana mokkamasiina
Huttis toi suomenhevosorin Karman kentälle, jossa pidettiin kouluvalmennus aivan ihanassa säässä. Aurinko paistoi ihan kunnolla, joten tarkeni ihan t-paidalla. Tänään harjoiteltiin avo -ja sulkutaivutuksia sekä koottuja askellajeja. Alkuun ratsukko otti alkuverkkaa. Alkuverryttelyssä taivuteltiin paljon hevosta. Kun alkuun oltiin verkattu riittävästi, siirryttiin avotaivutuksiin käynnissä. Avot menivät tosi hyvin! Kokeiltiin vähän myös sulkuja. Nekin meni tosi siististi. Kokeiltiin hieman ravissa sulkuja. Karma tuntui olevan ehkä pikkasen jumissa, mutta kun taivuteltiin paljon, saatiin se sulkujen kanssa toimimaan. Nyt sulutkin näyttivät hyvältä. Halusin nähdä orin avotkin ravissa ja ne näyttivät tuon edellisen tehtävän jälkeen myös hyvältä! Käskin Huttiksen nostaa laukan ja kokeilla sekä sulkuja että avoja laukassa kumpaankin suuntaan. Se näytti Karmalle tosi helpolta. Tässäkin tosin hieman jumeja oli havaittavissa, muttei mitenkään erityisesti, tai ainakaan niin paljoa kuin ravissa. Toistettiin avoja ja sulkuja niin kauan, että liikkeet olivat puhtaat eli ettei enään näkyisi jumeja. Sen jälkeen pyysin vielä ratsukon laskea raviin. Ravissa harjoiteltiin koottua ravia. Orin askeleet olivat nyt erittäin siistit, joten toistoja ei tarvittu juurikaan. Siirryttiin koottuun laukkaan. Laukkakin oli jo erittäin siistiä. Tässäkään ei enään juurikaan tarvittu toistoja, vaan lopussa annoin ratsukon laukata pitkin kenttää ihan vapaasti. Mitään erityisiä ongelmia ei ole muuta kuin nuo jumit. Loppuun annoin ratsukon itsenäisesti verkata loppuverkat.

02.01.2016 kouluvalmennus, valmentajana Oona
Maneesissa minua odotti kaunis, isohko suomenhevosori, joka ravaili uralla energisesti. Ratsukko oli verrytellyt jo hetken, joten valmennus aloitettiin heti tekemällä avotaivutusta pitkillä sivuilla. Karma liikkui pitkää askelta, joten pyysin ratsastajaa kokoamaan oria ennen kuin aloittaisi tehtävän suorittamisen. Orin ollessa pienemmässä paketissa, aloitti ratsukko tehtävän tekemisen. Karma kuunteli ratsastajansa apuja hyvin ja teki avotaivutusta aina kohdissa missä piti. Ori liikkui myös hyvässä muodossa, sekä liikkui energisesti. Avotaivutus muutettiin sulkutaivutukseen, jonka jälkeen nostettiin laukka ja tehtiin laukkaympyrä päätyyn. Karma kulki sulkutaivutuksessa yhtä hyvin kuin avotaivutuksessa, kuuliaisesti ja reippaasti. Parin laukkaympyrän jälkeen ori alkoi kuitenkin innostua, eikä keskittynyt enään sulkuun kunnolla. Ratsastaja joutui peruuttamaan Karmaa, jotta sai tämän rauhoittumaan. Sulkutaivutus jätettiin pian pois ja ratsukko siirtyi ainoastaan laokkatyöskentelyyn. Tehtävänä oli lennossa laukanvaihto kahdeksikolla, tehden vaihto aina I-kirjaimen kohdalla. Karma laukkasi hienoa, koottua laukkaa ja vaihtoi upeasti. Ratsukon menoa oli ilo katsella, harmonista ja hallittua menoa. Vauhti alkoi kuitenkin pikku hiljaan kiihtymään orin kuumuessa, joten laukkaaminen jätettiin pian pois, jottei meno menisi liian villiksi. Ravissa pyysin ratsukkoa tekemään hetken vielä väistöjä molempiin suuntiin. Karma oli hieman pörheänä ja ei keskittynyt tehtävään kamalan hyvin, mutta väisti silti pohjetta. Ratsastaja teki orilla hieman voltteja ja pian kuuliaisuus palasi. Karman liikkuessa rennosti ja kuuliaisesti sekä väistäen hyvin pohjetta, siirtyi ratsukko käyntiin ja ratsastaja antoi orille pitkät ohjat.

15.02.2015 estevalmennus, valmentajana varpu.
Karma ja Huttis ravailivat kentällä olevia puomeja, jotka sinne oli jostain syystä jätetty valmiiksi. Rakentelin muutaman esteen ratsukon verrytellessä ja tänään otettiinkin kaarevaa tietä suhteutetulla välillä. Esteitä oli kentällä neljä. Kaksi suorassa linjassa toisella pitkällä sivulla ja kaksi kaarevalla uralla toisella sivulla. Päihin laitoin vielä maapuomit. Pyysin ratsukkoa aloittamaan lähestymällä ravissa suoralle linjalle. Ensimmäisen esteen jälkeen Karma saisi nostaa laukan, jos se nousee, mutta pakko ei ollut. Suora linja ja tasainen rytmi olivat nyt avainsanat. Hienosti se lähtikin sujumaan ja Karma kyllä nosti laukan jo melkein ennen estettä. Huttis sai sen kuitenkin hyvin pidäteltyä ja rytmikkäästi väliin tuli viisi laukka-askelta. Ensimmäinen este oli pysty ja toisesta tehtiin okseri. Lähdettiin myös hakemaan hyvää linjaa kaarevalle uralle. Pyysin ensin hyppäämään esteet ihan yksittäisinä, jotta tehtävä olisi hevoselle helppo jatkossa. Tämä sujui hyvin. Molemmat esteet pidettiin pystyinä, mutta nostin niitä valmennuksen edetessä. Ponnua löytyi hyvin, mutta nyt Huttiksen tuli pidättää ensimmäisen esteen jälkeen, että jää tilaa kääntämiselle ja vielä suoristamiselle. Karma oli todella innostunut ja hieman hutiloiva aika ajoin. Innostuneisuus ei koskaan ole pahitteeksi, mutta Huttiksen tuli saada Karma kuitenkin hieman hitaaksi, että sitä voisi ratsastaa reilummin pohkeella, ilman että se räjähtäisi eteenpäin. Kivasti Karma lähti kokoamaan kun Huttis sitä pyysi ja kaareva reitti alkoi sujumaan ja muuttui sopusuhtaiseksi väliksi. Otettiin vielä samoja esteitä melkein orin maksimikorkeudessa, jotta kilpailuja varten olisi myös kaarevaa suhteutettua harjoiteltu. Suora linja sujui aina hieman paremmin, mutta ei kaarevassakaan reitissä ollut moittimista. Karma on kyllä nöyrä hevonen, kun jättää turhan höseltämisen pois.

05.11.2016 päiväkirjamerkintä
Lunta alkaa pikkuhiljaa olla maassa ja siitä on Karmakin saanut vähän lisäenergiaa. Tämä karvainen suomenpallo olikin tänään hyvin onnessaan kirpakasta pakkasaamusta ja tuli höristen tarhan portille vastaan. Karma on yksi tallin karvaisimmista hevosista tällä hetkellä, joten olin varannut sille ajan klippaukseen, helpottaa huomattavasti orin oloa treenatessa. Vaikkain treenit ovat jääneet vähän vähemmälle viimeaikoina. Vein orin talliin, missä kiinnitin sen käytävälle molemmilta puolilta. Onneksi iän myötä ori on oppinut kärsivällisyyttä ja klippaaminenkin on vuosin varrella tullut tutuksi. Tuntuu että ori oikein odottaa tätä hetkeä, kun pääse vähän karvoistaan eroon. Jätin orin klippaajan hellään huomaan ja menin itse hoitamaan tallihommia. Hiljaisuudesta päätellen ori oli oikein mallikkaasti eikä yhtäkään huudonkiljahdusta kuulunut. Kauaa siinä ei mennytkään, kun Karmalle ainoastaan tyylikkäät vauhtiraidat tehtiin kylkiin ja kaulaan. Mennessäni orin luokse se näytti vain nukahtavan pian, selvästi nautti hoidostaan täysillä. Otin orin irti ja lähdin viemään sitä ulos, onneksi ei vielä ihan niin kylmä ollut että olisi tarvinnut ruveta oria loimittamaan. Kuten arvata saattaa, ensimmäisenä Karma meni pyörimään uuden kampauksensa kanssa ja tyytyväisenä jäi rouskuttamaan heiniään.

Kilpailukalenteri

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
11.10.13 - Kevätrinne - suomenhevosorit - VSN - 3/12 RCH
16.12.13 - Kelokorpi - s(p)h orit - VSN - 4/12 RCH
22.02.14 - VRKK - s(p)h orit - VSN - 4/12 RCH

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
26.08.13 - Mewian Welsh - Helppo B - KRJ - 5/50
23.09.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 2/50
23.09.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 5/50
25.09.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 1/50
28.09.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 5/50
29.09.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 6/50
29.09.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 6/50
02.10.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 2/50
28.10.13 - Demo Yozora - Vaativa B - KRJ - 3/50
09.11.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 6/40
10.11.13 - Takkuinen - Helppo A - KRJ - 4/40
17.11.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/40
19.11.13 - Takkuinen - Helppo A - KRJ - 6/40
19.11.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
26.11.13 - Mewian Welsh - Vaativa B - KRJ - 3/50
01.12.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 3/50
03.12.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 3/50
06.12.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 1/30
07.12.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 2/30
08.12.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 1/30
08.12.13 - Arvolaakso - Vaativa B - KRJ - 2/30
13.12.13 - Arvolaakso - Vaativa B - KRJ - 4/30
01.01.14 - Tuuliharja - Vaativa B - KRJ - 1/40
04.01.14 - Tuuliharja - Vaativa B - KRJ - 5/40
13.01.14 - Stewart - Vaativa B - KRJ - 2/30
18.01.14 - Cresendo - Vaativa B - KRJ - 6/50
27.01.14 - Parodia - Vaativa B - KRJ - 6/50
30.01.14 - Parodia - Vaativa B - KRJ - 6/50
04.02.14 - Parodia - Vaativa B - KRJ - 6/50
08.02.14 - Vannaha - Vaativa B - KRJ - 4/30
09.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 5/30
10.02.14 - Lowland Stud - Vaativa B - KRJ - 3/40
14.02.14 - Lowland Stud - Vaativa B - KRJ - 5/40
15.02.14 - Lowland Stud - Vaativa B - KRJ - 1/40
15.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 1/39
16.02.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 1/30
17.02.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 3/30
17.02.14 - Mewian Welsh - Vaativa B - KRJ - 1/50
18.02.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 5/30
22.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 3/39
23.02.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 4/30
26.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 2/39
26.02.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 2/30
27.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 4/39
28.02.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 2/30
02.03.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 2/30
04.03.14 - Rätvänä - Helppo A - KRJ - 4/100
05.03.14 - Rätvänä - Helppo A - KRJ - 7/100
06.03.14 - Verner - Vaativa B - KRJ - 2/30
06.03.14 - Rätvänä - Helppo A - KRJ - 9/100
06.03.14 - Las Vegas - Helppo A - KRJ - 7/100
07.03.14 - Pirunkorpi - Helppo A - KRJ - 4/100
09.03.14 - Las Vegas - Helppo A - KRJ - 9/100
09.03.14 - Branwen Farm - Helppo A - KRJ - 5/100
11.03.14 - Branwen Farm - Helppo A - KRJ - 9/100
13.03.14 - Pirunkorpi - Helppo A - KRJ - 7/100
18.03.14 - Haavelaakso - Helppo A - KRJ - 1/30
30.11.14 - Fiktio - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 8/255

ERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
25.06.13 - Aaveen suomenhevoset - 110cm - ERJ - 1/40
26.06.13 - Aaveen suomenhevoset - 110cm - ERJ - 3/40
27.07.13 - Minnantila - 110cm - ERJ - 6/50
28.08.13 - Moana part breds - 110cm - ERJ - 3/40
29.08.13 - Moana part breds - 110cm - ERJ - 5/40
25.09.13 - Muiston Suomenhevoset - 110cm - ERJ - 3/40
30.09.13 - Dark Side - 110cm (ERJ-cup) - ERJ - 12/217
01.10.13 - Huvitutti - 110cm - ERJ - 4/40
06.10.13 - Huvitutti - 110cm - ERJ - 2/40
07.10.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 1/40
14.10.13 - Silence Ponies - 110cm - ERJ - 5/50
15.10.13 - Silence Ponies - 110cm - ERJ - 1/50
17.10.13 - Susiraja - 110cm - ERJ - 5/30
20.10.13 - Privas Park - 110cm - ERJ - 3/50
28.10.13 - Diega Ponies - 100cm - ERJ - 5/40
30.10.13 - Diega Ponies - 100cm - ERJ - 6/40
30.10.13 - Moana part breds - 110cm - ERJ - 5/40
01.11.13 - Diega Ponies - 100cm - ERJ - 3/40
04.11.13 - Fifth Bridge - 100cm - ERJ - 1/40
19.11.13 - Koston suomenhevoset - 110cm - ERJ - 4/50
26.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 3/30
27.11.13 - Cresendo - 110cm - ERJ - 3/50
29.11.13 - Cresendo - 110cm - ERJ - 6/50
29.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 2/30
30.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 3/30
30.11.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 1/30
01.12.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 4/30
04.12.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 1/30
04.12.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 1/30
05.12.13 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 3/30
09.12.13 - Roscoff - 110cm - ERJ - 6/40
09.12.13 - Roscoff - 110cm - ERJ - 1/40
12.12.13 - Riiviöt - 100cm - ERJ - 5/50
13.12.13 - Ryövärin Ratsutila - 110cm - ERJ - 3/23
14.12.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 5/30
15.12.13 - Fifth Bridge - 110cm - ERJ - 1/30
17.12.13 - Cresendo - 90cm - ERJ - 7/50
19.12.13 - Cresendo - 90cm - ERJ - 6/50
22.12.13 - Cresendo - 90cm - ERJ - 7/50
31.12.13 - Tuuliharja - 110cm - ERJ - 2/40
02.01.14 - Tuuliharja - 110cm - ERJ - 1/40
22.01.14 - Sonic Warmbloods - 110cm - ERJ - 2/30
25.01.14 - Sonic Warmbloods - 110cm - ERJ - 1/30
26.01.14 - Domenica Estate - 110cm - ERJ - 2/30
27.01.14 - Sonic Warmbloods - 110cm - ERJ - 1/30
27.01.14 - Moondance - 110cm - ERJ - 3/40
29.01.14 - Moondance - 110cm - ERJ - 5/40
12.02.14 - Harder - 100cm - ERJ - 4/40
18.02.14 - Riiviöt - 100cm - ERJ - 7/50
19.02.14 - LAC - 110cm - ERJ - 2/40
21.02.14 - Tuuliharja - 110cm - ERJ - 6/50
22.02.14 - LAC - 110cm - ERJ - 2/40
30.12.14 - KK Bailador - 110cm (ERJ-cup) - ERJ - 11/233
30.04.15 - Solo - 100cm (ERJ-cup) - ERJ - 23/303